FAQ

FAQ – Vanliga frågor

Fråga: Hur ser en workshop ut? Vad innehåller den?

Svar: En workshop innehåller teori, video klipp med Brené Brown, kreativa inslag, gruppdiskussion, egen reflektion, arbete i en speciell workbook, övningar ur Brenes böcker, collage, gruppövningar samt eget skrivande. Du kommer även ha tillgång till vår FB Community där du både innan, under och efter workshopen kan kommunicera med övriga deltagare. Vi har skapat ett så varierat innehåll som möjligt, allt för att passa olika individers behov.

En intensiv workshop över en helg startar fredag lunch och avslutas söndag eftermiddag. Det finns även workshops som löper över en dag, en kortare utbildning med anpassat innehåll. Individuell konsultation sker via Skype och består av 6 träffar samt möjlighet till påbyggnad efter önskemål.

Fråga: Är det här coaching eller terapi?

Svar: Varken eller. Betoningen ligger på utbildning med lätt terapeutisk effekt. Under en workshop kan det dock uppstå tillfällen då alla i gruppen berörs på ett eller annat sätt, men om du tänker dig det som terapi där deltagarna delar med sig av sitt bagage och sedan gråter så tårarna sprutar har du fel. Visst, det kommer att berättas känsliga livshistorier som griper tag ordentligt (även i dig), och en del av dessa historier kan även innehålla både tyngd och sorg, vilket är viktigt att känna till. Men det är också viktigt att känna till att lättnad, glädje och skratt utgör en stor del av utbildningen.

Vi vill också tillägga att du kan vara säker på att ingen kommer tvinga dig till något du inte vill och att vi alltid arbetar för att göra atmosfären så trygg som möjligt för alla inblandade.

Fråga: Är det verkligen nödvändigt att gå till någon som certifierats i The Daring Way™? Går det inte lika bra med någon som inte är det?

Svar: Bra fråga. Brené Browns egna ord får inleda svaret, hon säger: ”Du kan inte göra jobbet om du inte själv gjort jobbet” och med det menas att det behövs egen insikt om sårbarhet och skam för att kunna förmedla det vidare på bästa sätt. Att välja en certifierad person är ett viktigt steg i din egen utveckling. Brené och hennes utmärkta team har utarbetat en metod som håller hög etisk och professionell standard, allt för att du ska känna dig trygg under arbetet med skam och sårbarhet.

Fråga: Kommer jag vara ”botad” från skam och negativa känslor efter avslutad workshop?

Svar: Nej, ingen kan ”botas” eller bli immun från skam. Det finns ingen ”quick-fix” som tar bort skam eller negativa känslor, de är en del av livet. Det du får med dig är kunskap om hur du lättare handskas med skam, rädsla och impulsen att fly om du skulle hamna i en situation där du känner att det hotar ditt egenvärde. Du kommer förstå hur du ska göra för att stå kvar i det du upplever utan att lägga över dina känslor, skylla ifrån dig, gå i försvar, möta upp med ilska eller tappa kontakten med dig själv eller andra. Med enklare ord, du kommer kunna återfå balansen snabbare och slippa känslan av att något värdefullt just tagits ifrån dig.

 

Fråga: Hur vet jag att de pengar jag lägger på en workshop ger något tillbaka? Vad blir resultatet?

Svar: Det är bra att du ställer den frågan eftersom det är viktigt att veta att du får behållning av den investering du gör. Vilket vi stödjer till fullo. Angående resultat så skiljer det sig från person till person. Vi är alla olika, har skilda utgångslägen och varierande bakgrund. Det du tar med dig från en workshop, det du ser som resultat beror mycket på var du själv befinner dig i livet och hur villig du är att ta emot och dela med dig.

Men det är också viktigt att skilja på om de ovanstående frågorna handlar om ekonomi eller försvar. Vi känner skam väl och är det något den är bra på så är det viska övertygelser till dig om att den är ett skydd. Skam är det som säger: ”Anmäl dig inte. Folk kommer kritisera och döma dig. Du vet att hur dålig du är på att prata känslor och speciellt i grupp så varför ens försöka. Det är ändå ingen som förstår. Det kommer bara kännas konstigt”.

Skam har inget gott att komma med, faktum är att det enda den erbjuder förgör och förgiftar. Skam vill att du håller dig borta från medkänsla och från det som ger bra kontakt med både dig själv och andra.

Fråga: Jag är hemskt upptagen, vilken workshop passar bäst utifrån min livssituation?

Svar: Vi är alla upptagna på olika sätt och med anledning av det har vi lagt vår intensiva tre dagars workshop från fredag till söndag. Under denna workshop får du med dig maximalt av det vi erbjuder. Sedan finns vår endags workshop med reducerat innehåll men som ändå innehåller både praktiska och teoretiska moment som gynnar din fortsatta utveckling.

Allt beror på hur mycket du vill ha med dig när du lämnar workshopen. Om du verkligen vill sätta fart på processen är helgkursen att föredra, tre dagar är vad som behövs för att du ska märka att något börjar hända. Har du trots det svårt att boka dig för något av de ovanstående alternativen finns även möjlighet till individuell konsultation.

Det kan hända att schemat kanske ändå inte överensstämmer med ditt övriga liv och att du inte ser någon möjlighet att delta vid detta tillfälle, i så fall önskar vi dig varmt välkommen på nytt längre fram.

Fråga: Jag har svårt med grupper, är blyg och tycker det är obekvämt att prata inför folk. Kan jag delta i workshopen?

Svar: Alla kan delta. Det är inte obligatoriskt att prata i gruppen, du väljer själv hur mycket du vill eller inte vill delta. Tidigare deltagare som ställt liknande frågor och som sedan valt att delta har haft stor behållning av workshopen eftersom vi mixar mellan både stora och små grupper under kursdagarna. På det viset kan du som är blyg, känslig eller introvert ändå få den behållning du söker.

Om det trots det finns motstånd av olika anledningar – vilket inte är ovanligt när det gäller skam och sårbarhet – är de individuella konsultationerna kanske att föredra. Då bestämmer du själv tempot och gör upp tillsammans med Anneli i vilken omfattning du vill att ni ska träffas.