Synlig – en konversation om mod, själv-kärlek och autenticitet

Cecilia Sahlström

Yrke: Ledarskapskonsult

Ålder: 54

 

 

 

Beskriv dig själv med max 100 ord Den första tanken som kommer är att jag är en människa med allt vad det innebär. Vara människa är en sådan stor grej. Brukar säga att jag är en människomänniska och med det menar jag att jag är människovänligt inställd. Har egenskaper som ibland är bra och ibland jobbiga. Är väl ingen lagom typ utan mer en motsatsernas människa.

Om du kunde återge intervjun med ett enda ord vilket skulle det då vara? Fantastiskt

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att ställa upp på intervjun? Om jag vågar visa mig kan jag få andra att göra det med

De flesta har nog en definition på mod, vilken är din? Att göra sådant jag egentligen inte vågar, sådant jag är rädd för. Det är inte mod om jag inte är rädd. 

Vad kan få dig att bli osäker? När jag inte har någon makt utan ignoreras eller – i andras ögon – inte har något att säga till om. Det är när någon tar makten genom att minimera mig. Jag känner mig även osäker när människor är anspänt självhävdande eller elaka.

När är du som mest autentisk? Nästan alltid.

Vad är motsatsen till autentisk för dig? Mäniskor som förställer sig.

Händer det att du jämför dig med andra? I så fall, när skedde det senast? Ja det gör jag och ofta i utseendefrågor, till exempel ”Jag är för tjock” fast jag inte är för tjock. Eller ”Åh, ser hon ut så”, underförstått att jag också vill se ut som den kvinnan.

Vad är det bästa med att våga? Allt är väl bäst med det. Nya upplevelser och att inte ”banga”. Att våga innebär att gå emot sin rädsla.

Vem blir du när du inte vågar? Då händer något med självrespekten, jag blir en skuggbild av mig själv.

Beskriv din syn på själv-kärlek För mig är själv-kärlek långt ifrån egoism. Det är egoismens motsats. Själv-kärlek är förutsättningen för att vara generös och älska andra. Det är också att ha respekt för samt omhulda det lilla barnet inombords. Att älska och respektera sig själv med alla de brister vi har.  

Nämn något du överkommit hos dig själv som du är riktigt stolt över Att jag högaktar mig själv trots mina brister. Det kunde jag inte göra tidigare.

Har att visa vem du är varit något som hållit dig tillbaka eller hjälpt dig framåt någon gång i livet? Jag är ibland ”för mycket” tycker en del människor och vid ett tillfälle var det orsak till en tråkig händelse där kollegor betedde sig illa mot mig. Jag blev kallad ”ludret från Stockholm” och bestämde mig för att det var något jag inte tänkte ta. Så jag bad om förflyttning och fick arbete på en annan del av polismyndigheten. Sista arbetsdagen med gamla arbetskamraterna hade vi morgonmöte för stora delar av det polisområde jag jobbade på och jag tog då tillfället i akt att hålla en ca tio minuter lång monolog om vad jag ansåg om en arbetsplats där man tillät ett sådant beteende mot varandra. Under monologen tittade de högre cheferna ned i golvet, några kolleger satt och skrapade med fötterna i golvet och några hade tårar i ögonen. När jag var klar avslutade jag med orden ”Ni borde skämmas”. När jag reste mig för att gå började folk applådera och under hela dagen kom människor sedan till mig för att antingen visa sitt stöd, berätta om sina egna upplevelser och någon för att urskulda sig. Efter det bestämde jag mig för att fortsättningsvis aldrig låta någon trampa på mig och att jag alltid skulle stå upp för mig och andra.

Hur gör du för att tysta ner den inre kritikern? Resonerar. Jag pratar högt med mig själv och det gör kritikern med. Det blir en diskussion med den kritiska rösten: ”Varför gör du så?” och jag själv svarar ”Vad hade du gjort då?” och så vidare.

Skulle ditt liv förändras om kritik, dömande eller avvisning inte existerade? Om, då skulle jag bara kasta mig ut. Vilken frihetskänsla.

____________________________________________________

Det bästa med mig är Att jag har lätt för att glädjas

Jag tycker om Livet, oavsett djup eller om det är förtvivlat

Jag önskar jag kunde Ändra på världsordningen, få människor att älska mer än att hata

Jag känner mig som gladast Tillsammans med mina barn, bonusbarn och min man. Och så när jag sjunger och cyklar racer-cykel

Om jag kunde gå tillbaka i historien och ändra något skulle jag Göra på annat sätt med bonusbarnen

Livet vore sämre om Jag inte hade min familj

Det rådet skulle jag vilja ge mig själv som tonåring Du kan allt du vill. Livet ligger framför dina fötter, ha förtröstan

När jag känner mig säker syns det på hela mig

Jag vill bli bättre på Att tänka efter före

Jag slipper gärna Att grymhet fanns

Det önskar jag att jag vetat om för tio år sedan Att ingenting är förutsägbart

______________________________________________________

Tusen tack Cecilia för att du delade med dig av Dina tankar!

 

Här får du kontakt med Cecilia Sahlström

Följ Cecilia på Facebook och LinkedIn

 

This entry was posted in Autenticitet, Mod, Sårbarhet, Storytelling and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>