Synlig – en konversation om mod, själv-kärlek och autenticitet

Dorotea Pettersson

Yrke: Tidscoach

Ålder: 41

 

 

Beskriv dig själv med max 100 0rd Är en pratglad, idérik kvinna som alltid är på gång med något nytt. Men jag är också en person som kan tro lite för mycket på mina idéer innan jag landar dem. Mamma till två barn och bor tillsammans med min man i ett radhus i Göteborg. Har en stark tro på människan och hennes kapacitet. Har själv gått från att vara sjukskriven till att driva företag på ett år.

Om du kunde återge intervjun med ett enda ord vilket skulle det då vara? Berikande.

Vad fick dig att ställa upp på intervjun? Jag tycker om att möta och lära känna människor, träffa dem ”på riktigt”. Upplevde att det här var precis en sådan möjlighet.

De flesta har nog en definition på mod, vilken är din? Mod är att ta ett steg utanför det man är van vid. Att inte fastna i det som är vanligt och att våga fråga hur andra tänker.

Vad kan få dig att bli osäker? När människor ger fel signaler eller något är okänt för mig. Just nu känner jag mig osäker över att ringa upp människor och erbjuda något av det jag säljer.

När är du som mest autentisk? Mest hela tiden. Med mig får du det du ser.

Har något i din omgivning eller uppväxt påverkat din syn på autenticitet och själv-kärlek? Som barn var jag blyg, tyst och den som vägrade ställa sig framför klassen i olika sammanhang. Men mellan de två sista årskurserna bestämde jag mig för att åka till USA och studera under ett år. Vet inte hur det kom sig att jag kom på den idén, men det gjorde jag i vilket fall. När jag väl kom över till USA tänkte jag att: ”Nu ska jag vara den jag är och inte nöja mig med att vara blyg och tyst”. Det jag lärde mig av det var att människor tycker om mig som jag är, och allt sedan dess är det så det har varit.

Vad är motsatsen till autentisk för dig? Människor som är det de tror att andra vill att de ska vara. När vi bygger vår identitet på andra istället för oss själva.

Händer det att du jämför dig med andra? I så fall, när skedde det senast? Ja, det händer varje dag. Som företagare tittar jag mycket på hur andra gör eftersom jag tycker om att se smartheten i det folk hittar på. Men det händer även att jag kommer på mig med att själv vilja svara smart samt fundera på hur jag ska kunna vara det i olika situationer.

Vad är det bästa med att våga? Att jag får se vad som händer runt hörnet istället för att stå där och inte veta. Tycker om att det ger mig en ny scen, att jag utökar min egen scen och att det sedan leder till att jag vågar ännu mer vid nästa tillfälle.

Vem blir du när du inte vågar? Jag blir trött, uppgiven och vill sova.

Beskriv din syn på själv-kärlek. Att ha en tro på sig själv och känna att jag inte behöva vara mer än jag är. Att tycka om att vara med mig själv.

Nämn något du överkommit hos dig själv som du är riktigt stolt över. Har varit utbränd men under sjukperioden bestämde jag mig för att om jag bara vill så finns det ork. Under resonemanget med mig själv kom jag fram till att jag kommer vara trött oavsett om jag ligger här eller arbetar. Det var så jag kom fram till beslutet: Nu börjar jag  jobba och blir jag trött så får jag vara det.

Hur gör du för att tysta ner den inre kritikern?  Jag tycker mycket om att hålla föredrag, men trots det händer det att den kritiska rösten dyker upp i form av: ”Du glömde den där poängen”, ”Varför sa du så för?” eller ”Du är inte bäst”. Vid dessa tillfällen brukar jag prata mig till andra tankar. Det hjälper att ”tona ner” den kritiska rösten.

Skulle ditt liv förändras om kritik, dömande eller avvisning inte existerade?  Absolut! Då hade jag förlänge sedan varit en i Sverige som alla viste vem det var.

____________________________________________________


Det bästa med mig är min positivitet och ärlighet

Jag tycker om min familj

Jag önskar jag kunde vara lite mer tyst ibland

Jag känner mig som gladast när jag föreläser eller coachar

Om jag kunde gå tillbaka i historien och ändra något skulle jag aldrig blivit lärare

Livet vore sämre om jag inte gått igenom det jag gått igenom

Det rådet skulle jag vilja ge mig själv som tonåring var mer säker på att du är någon

När jag känner mig säker syns det i min hållning

Jag vill bli bättre på att förstå

Jag slipper gärna sjukdom

Det önskar jag att jag vetat om för tio år sedan att man överlever en skilsmässa och det blir bättre

______________________________________________________

Tusen tack Dorotea för att du delade med dig av Dina tankar!

 

Här får du kontakt med Dorotea Pettersson

Följ Dorotea på Twitter: @dorrocoaching eller Facebook

 

This entry was posted in Autenticitet, Mod, Sårbarhet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>